Omiš
Omiš
Omiš je grad u srcu Dalmacije, na ušću rijeke Cetine. Područje Grada Omiša zauzima 266,20 km2 i proteže se od Duća na zapadu do Brela na istoku.Naselje na području današnjeg Omiša prvi se put spominje u povijesti pod imenom Oneum ili Onaeum, a zamire početkom 7. stoljeća. S obzirom na poziciju Omiša kao važne veze s unutrašnjošću, to nije bilo duga vijeka. Povijesno središte ondašnjeg Omiša je bilo smješteno na istočnoj obali rijeke Cetine.
Tijekom 12. i 13. stoljeća, gradom su vladali knezovi Kačići, koji su bili na čelu omiških gusara. Omiški gusari vodili su napade na papinske galije i trgovačke brodove Venecije, Dubrovnika, Kotora. Sve su to bili povodi za učestale ratove te sklapanje sporazuma, koji su često završavali plaćanjem danka Omišanima za mirnu plovidbu. Medutim, svaki mir s omiškim gusarima bio je kratka vijeka, pa su se protiv njih povela i dva križarska rata. Prvi rat, koji je završio pobjedom gusara, poveo je papa Honorije III. 1221. godine, radi gusarskih napada na križare koji su plovili prema Palestini. Drugi križarski rat, koji Omišani gube, poveli su Mlečani 1286. i 1287. godine, a označio je svojevrstan kraj moći knezova Kačića i njihove vladavine gradom Omišom.Gusarsku povijest zorno predočuju gradske tvrđave Mirabella (Peovica) i Starigrad (Fortica).
Danas je Omiš poznati turistički grad u kojem se održavaju razne manifestacije poput Festivala dalmatinskih klapa i Gusarske bitke.Prvi Festival dalmatinskih klapa održan je 1967,a tijekom više od 50 godina Festivala dalmatinskih klapa u Omišu omiškom pozornicom prošlo je preko 4000 pjevača/ica, nastupilo preko 470 klapa. Svake se godine na audiciji prijavi između 20-30 novih, debitantskih klapa.Gusarska bitka oživljava bitku iz 13.st između omiških gusara i Mlečana. Mlečani na velikom jedrenjaku uplovljavaju u gradsku luku, a gusari s malih brodica napadaju jedrenjak.Iako su Mlačani nadmoćniji gusari ipak odnose pobjedu.

Jurica Matošić Tin Marušić Dina Ujević logo